Sierra Leone: Forbudt å feire jul

I Sierra Leone kan ingen dette året feire jul slik de pleier; utendørs, på gater og plasser, ikke bare med familien, men med naboer og venner. For å hindre ytterligere spredning av ebola har nemlig myndighetene nedlagt forbud (14 dagers «lockdown») mot all offentlig julefeiring.

1413079232079_Image_galleryImage_MONROVIA_LIBERIA_OCTOBER_

 

 

 

 

 

 

 

 

I de tre hardest rammere landene i Vest-Afrika (Guinea, Sierra Leone og Liberia) har WHO (Verdens helseorganisasjon) så langt registrert mer enn 18.600 smittede og om lag 7.000 døde. Nesten 8.000 av de smittede finnes i Sierra Leone. I august anslo WHO at sykdommen ville ramme 20.000, før den var under kontroll. Da hørtes det mye ut. Nå ser det ut til å være for lavt. Dødeligheten i Sierra Leone ligger på rundt 60 prosent.

Hvorfor rammer denne sykdommen så hardt akkurat her? Årsaken er at de tre berørte landene ganske enkelt mangler et fungerende helsevesen, også før ebolautbruddet. Ifølge BBC delte Sierra Leones 6 millioner innbyggere 136 leger og 2017 sykepleiere og jordmødre – før ebolaen kom. Liberias 4,2 millioner innbyggere måtte slåss om 51 leger og 978 sykepleiere og jordmødre.

I dag dør også mange av sykdommer som vanligvis kan kureres, fordi det mange steder rett og slett ikke finnes noen hjelp å få. Mange barn er blitt foreldreløse (barn har av en eller annen grunn noe bedre motstandskraft mot ebola enn voksne). De fleste vil ikke ha noe å gjøre med disse barna, av redsel for selv å bli smittet. Det fører til at mange barn, helt ned i 6-7 årsalderen må ta seg av sine yngre søsken.

Folk sulter, på grunn av restriksjoner på ferdsel og derav stadig stigende matvarepriser. Konferanser og forretningsreiser avlyses, turismen har kollapset, også i et land som Gambia, som ikke har ebola. Vanligvis kryr det av turister på denne tiden av året, men nå er de fleste charterflyene som om vinteren pleier å lande her, kansellert. Butikkene, restaurantene og strendene er tomme. Skolene er stengt. Alt dette rammer hardt i land der halvparten, og vel så det, allerede lever under FNs fattidomsgrense.

Ingen kan sikre seg helt mot infeksjonssykdommer. Selv i trygge Norge dør ca. 900 personer årlig av influensa. Men her har vi både helsepersonell (22.500 leger og 80.000 sykepleiere på 5 mill. innbyggere), kunnskap, utstyr og penger. Skulle et tilfelle av ebola oppstå i Norge, er det helt utenkelig at det ville føre til slike tilstander som som vi ser i Vest-Afrika i dag.

Det er rett og slett mye farligere å være fattig enn rik.

(Kilde: Aftenposten)

css.php